maanantai 9. joulukuuta 2024

Oranssipaidat juhlivat

 

Otsikossa mainittu väri ei viittaa Hollannin jalkapallomaajoukkueeseen, vaan brittitalli Mclareniin, sillä legendaarinen talli saavutti tavoitteensa eli valmistajien maailmanmestaruuden.

Kauden päätöskilpailu Abu Dhabisssa oli tylsänoloinen, vaikka tuomaristolla oli töitä rangaistusten jakamisen muodossa. Max Verstappen kolaroi Oscar Piastrin kanssa avausmutkassa ja sai 10 sekunnin aikasakon. Piastri itse sai vastaavan törmättyään toistaiseksi viimeistä kilpailuaan ajaneen Franco Colapinton Williams-autoon. Argentiinalaisen menopelistä puhkesi oikea takarengas.

Alkukierrosten jälkeen meno rauhoittui ja Lando Norris sai ajella ylivoimaisesti kauden neljänteen voittoonsa. Carlos Sainz päätti neljän kauden Ferrari-jaksonsa toiseen tilaan ja Charles Leclerc oli kolmas. Mercedeksellä 12 kauden aikana aikansa parhaaksi noussut Lewis Hamilton antoi radiossa tunteikkaat kiitokset mukana olleille tehtaan työntekijöitä myöten ja teki pääsuoralla donitsit. Ensi keväänä Hamilton astelee varikolle Ferrarin punaisissa haalareissa.

Kahden kuljettajan ura formuloissa päättyi keskinäiseen kolariin. Sauberin Valtteri Bottas teki jarrutuksen takasuoran päässä, mutta renkaat menivät lukkoon ja osuma tuli Haasin Kevin Magnussenin kanssa. Bottasin seuraavasta liikkeestä ei ole virallista tietoa, mutta huhujen mukaan palaa Mersulle varakuskin tehtäviin. Kevin palaa Yhdysvaltain IMSA-kestävyysjosarjaan, mutta Corvetten GT-auton sijaan ajaa BMW:n prototyyppiautoa.

Viides oli George Russel, kuudes Max Verstappen, seitsemäs, Pierre Gasly, kahdeksas Nico Hülkenberg ja kaksi viimeistä pistesijaa menivät Aston Martinin Fernando Alonsolle ja alussa kolarin osapuolena ollut Mclarenin Oscar Piastri.

Kilpailujen osalta kausi on päättynyt, mutta tulevalla viikolla nuoret kuljettajat ajavat testejä Yas Marinan radalla. Helmikuussa ajetaan sitten kauden 2025 ainoat testit Bahrainissa ja maaliskuun puolivälissä uusi kilpailukausi alkaa Australian Melbournesta. Ensi kaudella ei sitten nähdä suomalaisia ensi kerran sitten kauden 1988, mutta pikkuformulaluokka F3:ssa ajaa nuori lupaus Tuukka Taponen, joten hänestä tulee myös kirjoitettua tähän blogiin.

Talvitauon aikana perinteisesti tulee huhuja ja uutisia sarjan ympäriltä, jotenkin niitäkin voisin koota yhteen ennen kilpailukauden alkua. Pikkuformuloita tulee seurattua, koska sieltä ne tulevat mestarit nousevat. Ensi kaudella debytoi neljä kuljettajaa, heistä jo tällä kaudella ovat f1-kilpailuja ajaneet Oliver Bearman, joka ajoi kahdesti pisteille, sekä Abu Dhabissa kisakuskin hommat Alpinella aloittanut moottoripyörälegenda Mick Doohanin poika Jack. Suurimman mediahuomion saa Mercedes-tulokas Antonio Kimi Antonelli sekä F2-mestari Gabriel Bortoleto. 

Suunnitelmissa on myös tehdä pieni yleiskatsaus pikkuformuloiden kirjavaan maailmaan, toki muustakin urheilusta tulee kirjoitettavaa, mitä mieleeni juolahtaa.

Kauden 2024 F1-kauden osalta ruutulippu on jo heilunut ja rata-alueen portit suljettu.

maanantai 2. joulukuuta 2024

F1-raportti - Qatar


Kauden toiseksi viimeinen f1-osakilpailu ajettiin viikonloppuna Qatarin Lusailin radalla iltavalaistuksessa. Aavikon keskelle rakennettu tasainen, mielikuvitukseton baana siis kyseessä. Kilpailuun oman mausteensa toi tuulen lennättämä hiekka sekä tuomariston jakamat rangaistukset.

Voittajasta ei ollut epäselvyyttä, sillä kosmeettisen lähtöruuturangaistuksen aika-ajojen estämisliikkeistä saanut Red Bullin Max Verstappen ohitti avausmutkassa paalupaikalta lähteneen George Russelllin, jonka lauantaista nopeaa kierrosta hollantilainen häiritsi. Max ajoi tämän jälkeen dominoivaan tyyliin kilpailun voittoon.

Turva-autoa tarvittiin kahdesti, sillä avausmutkaan jäivät Esteban Ocon ja Franco Colapinto. Aston Martinin Lance Stroll sai aikasakon kolaroimisestaan Alex Albonin Williamsin kanssa. Rangaistuksen kärsittyään hän kurvaili hetken joukon perällä, kunnes talli pyysi varikolle keskeyttämään ajonsa. Albonin kilpailu sai ikävän käänteen 30. kierroksella, kun hänen autostaan irtosi oikeanpuoleinen peili pääsuoralle. Kilpailun tuomaristo heilutti välitönntä hidastamista merkitseviä tuplakeltaisia, mutta Lando Norris ei näin tehnyt ja McLaren-kuljettaja sai 10 sekunnin pysähtymisrangaistuksen (Stop and go) varikolla kärsittäväksi.

Tuomaristolla kesti kauan lähettää turva-auto radalle, etenkin kun Lewis Hamilton ja Carlos Sainz ajoivat kaasu pohjassa radalla olevien romujen yli ja oikea eturengas hajosi molempien autosta. Varikolla renkaidenvaihto onnistui ja molemmat ajoivat lopulta maaliin asti.

Tuomaristo jakeli rangaistuksia urakalla, sillä Norrisin ja Strollin rangaistusten lisäksi Hamilton ajoi varikolla ylinopeutta saaden varikon läpiajorangaistuksen, tämän lisäksi oli aiemmin varaslähdöstä jaettu viiden sekunnin aikasakko. RB-tallin Liam Lawson sai 10 sekunnin aikasakon osumastaan Sauberin Valtteri Bottaksen kanssa, kuten myös Albon kolaristaan Kevin Magnussenin kanssa.

Verstappenin seuraksi podiumille nousivat Ferrarin Charles Leclerc sekä McLarenin Australilaiskuljettaja Oscar Piastri. Sauberin Guanyou Zhou toi tallille kauden avauspisteet, mistä on kiittäminen em. kuljettajien saamat rangaistukset, sekä virheetön suoritus. Ihan kiva lohtu mollivoittoiseen kauteen, jonka päätteeksi sekä hän, että Valtteri Bottas päättävät f1-uransa. Suomalainen ajoi maaliin 11:sta.

Valmistajien pisteissä Mclarenilla on etu Abu Dhabin finaalissa 21 pisteen eron ansiosta Ferrariin nähden. Red Bull tarvitsee ihmeen noustakseen molempien tallien edelle, mikä on epätodennäköistä.

Ennätyspitkä kausi alkaa jo itseäni puuduttamaan, varsinkin jos ajetaan kolme kilpailua peräkkäisinä viikonloppuina. Ehkä tulevaisuudessa niiden määrä vakioidaan, kuten oli 80-luvulla ja kausi saadaan paketoitua jo marraskuun alussa. Vielä siis yksi kilpailu jäljellä eli Abu Dhabi ja siitä kirjoitan ensi viikolla.

sunnuntai 24. marraskuuta 2024

Sieluton kisa Vegasin kirkkaissa valoissa

 

Paikallista aikaa lauantai-iltana ajettu kauden kolmanneksi viimeinen F1-kilpailu Las Vegasin kuuluisan Strip-kadun ympärille kyhätyllä katuradalla meni hujauksessa ohi, eikä kilpailussa tapahtunut mitään merkittävää.

Mainitsemisen arvoiset asiat kuitenkin ovat Carlos Sainzin jääminen ilman rangaistusta varikon sisääntuloviiva päältä ajamisesta. Ferrarin mekaanikot mokailivat jälleen, eivätkä olleet valmiina suunniteltuun pysähdykseen. Samalla kerralla Lewis Hamilton teki oman stoppinsa, joten hänellä ei ollut osuutta kyseiseen tilanteeseen. Sainz ihmetteli kovasti päätöstä tiimiradiossa.

Radalla pienen ripauksen aiemmasta menestyksestään tarjosi Red Bullin Sergio Perez, joka ohitti shikaanissa sekä Kevin Magnussenin että Liam Lawsonin kilpailun 38. kierroksella. Kilpailun ainoat keskeytykset tulivat moottoririkon kärsineelle Alpinen Pierre Gaslylle, sekä Williamsin Alex Albonille. jonka auton voimayksikköön iski vika. Tallin kotisivujen tiedotteen mukaan vika oli iskenyt, kun auton jäähdytysaukkoon oli lentänyt muovipussi.

Viikonlopun viileät olosuhteet olivat suosineet Mercedestä, sillä George Russell ajoi paalupaikalta voittoon ja Lewis Hamilton nousi kymmenenestä lähtöruudusta toiseksi. Ilman aika-ajojen epäonnistumista olisi todennäköisesti ajanut kauden toiseen voittoonsa. Tilastoissa hänellä on niitä kolme, mutta Belgian voiton hän sai Russellin hylkäyksen kautta.

Vaikka Sainz kärsi varikkomokailusta, hän oli lopulta kilpailun kolmas ja Charles Leclerc oli neljäs, vaikka hän kärsi keskikovan renkaiden suuresta kulumisesta. Jo kauan tiedossa ollut Max Verstappenin mestaruus varmistui ihan virallisesti hollantilaisen viidennen sijan myötä. Lando Norris ajoi kuudenneksi ja sai bonuspisteen nopeimmasta kierroksesta, millä voi olla merkitystä valmistajien mestaruustaistelussa, joka jatkuu kauden loppuun saakka.

Oscar Piastri, Nico Hülkenberg, Yuki Tsunoda ja Perez ajoivat pistesijoille 7-10. Japanilainen Tsunoda on parantanut kauden loppua kohti menoaan vakuuttaakseen Red Bullin osakkeenomistajat ajotaidoistaan. Pisteille viimeisessä kahdeksassa kilpailussa ja joka kerta Checon edelle. Abu Dhabin kilpailun jälkeen päätetään meksikolaisen kohtalosta Maxin tallikaverina. Jatkaako hän Meksikon rikkaan miehen Carlos Slimin antaman tuen myötä vai painostaako Honda ottamaan formuloiden kiroilevan siilin Red Bullille?

Vaikka Verstappen sai uransa neljännen mestaruutensa helposti, kiitos kevään ylivoiman ja suoritusvarmuutensa (vain yksi keskeytys), niin kausi on tarjonnut upeita hetkiä, kuten Lando Norrisin ensivoitto Miamissa, Charles Leclercin voitto Monacossa sekä Sainzin paluu umpisuolileikkauksesta Australian gp-voittajaksi. Peräti seitsemän kuljettajaa on voittanut useamman, kuin kerran yhden kauden aikana, mikä on ensimmäinen kerta MM-sarjan 74-vuotisessa historiassa. Formula 1-kilpailujen esikuvana ovat 1920- ja 30-luvulla ajetut Grand Prix-kilpailut.

Kuljettajien pisteissä Charles Leclercillä on vielä mahdollisuus nousta Norrisin ohi MM-sarjan toiseksi. Myös Piastri voi nousta kolmanneksi. Valmistajien puolella Mclaren johtaa Ferraria 24 pisteellä ja Red Bull on kolmantena. Ero brittitalliin on 53 pistettä, mutta saavuttaminen on hankalaa, kun kärjessä ajaa vain yksi matansininen auto.

Sauberin Valtteri Bottas oli vain osallistumassa ja oli viimeinen maaliin ajaneista. Mikäli ei nostaisi kymmenen miljoonan euron jättipalkkaa, niin voisi kiittää yhteistyöstä ja lähteä polkupyöräretkelle.

Kaksi viimeistä kilpailua ajetaan Lähi-idässä, joten kilpailut tulevat ilta-aikaan. Tulevan viikon sunnuntaina ajetaan Qatarin Losailissa.

maanantai 4. marraskuuta 2024

Maxin sadenäytös


Brasilian Grand Prix, joka on nykyään virallisesti Sao Paulon GP tarjosi yleisölle ja faneille viihdettä ämpärisateesta huolimatta. Sääolosuhteiden vuoksi aika-ajot ajettiin paikallista aikaa aamulla ja kilpailuakin aikaistettiin alkuperäisestä lähtöajasta puolellatoista tunnilla. Niistä huolimatta rankkasade sai aikaan romua ja viivästyksiä. Aika-ajot keskeytettiin viidesti ulosajojen vuoksi ja Williamsin Alex Albonin auto meni korjauskelvottomaksi, joten thaimaalainen ei pystynyt kilpailuun osallistumaan.

Itse kilpailun lähtökin viivästyi sillä Lance Stroll ajoi isänsä omistaman Aston Martin-tallin autonsa ulos lämmittelykierroksella. Kaiken kruunasi hänen juuttuminen hiekkaan. Lähdön viivästys aiheutti sekaannusta, sillä useampi auto lähti ruudukosta matkaan, vaikka kilpailunjohto oli ilmoittanut lähdön viivästymisestä. Tässä tilanteessa jäädään paikoilleen ja odotellaan mekaanikkoja mahdollisia auton säätämishommia varten.

Lopulta päästiin sääntöjen mukaisesti matkaan ja Mercedeksen George Russell sai parhaimman lähdön ja johti joukkoa avauskierroksen jälkeen. Red Bullin Max Verstappen lähti epäonnistuneen aika-ajonsa sekä ruuturangaistuksen myötä 17. ruudusta, mutta oli jo tuossa vaiheessa ohittanut seitsemän kilpailijaansa. 27. kierroksella sade yltyi ja Haasin Nico Hülkenberg pyörähti radan ensimmäisessä kaarteessa ja jäi jumiin radan viemäröintikohtaan. Tässä vaiheessa Verstappen oli viidentenä, kun oli ohitellut leikitellen edellä oleviaan.

Kärkikaksikko Russell, sekä paalulta lähtenyt Lando Norris kävivät varikkopysähdyksellä, jolloin kärkeen nousi Alpinen Esteban Ocon Verstappenin ollessa toisena. Turva-auto tuli radalle 31. kierroksella, mutta kierrosta myöhemmin tulokas Franco Colapinto täräytti Williams-autonsa ratavalliin, joten kilpailu keskeytettiin puolen tunnin ajaksi. Muutama kierros aiemmin argentiinalainen oli käynyt renkaidenvaihdossa ja yritti päästä turva-auton johtaman letkan perälle, mutta painoi liian kovaa kaasua radan loppuosassa ja auto lipsui ulos ajolinjalta. Joku voi todeta kyseessä olleen alokasmainen virhe, mutta pitää muistaa että kyseessä oli hänen ensimmäinen f1-kilpailunsa sadekelissä.

Uusintalähdössä Ocon piti paikkansa, mutta Lando Norrisilla oli vaikeuksia pysyä radalla ajautuen monesti sen ulkopuolelle, joka taas maksoi sijoituksia. 39. kierroksella Carlos Sainz lipsautti Ferrarinsa ulos ja turva-auto tuli jälleen radalle. Kolme kierrosta myöhemmin uusintalähdössä Verstappen ohitti Oconin ja Norrisilla auto yliohjasi avausmutkassa, joten McLaren-kuljettaja putosi tuloslistalla alaspäin seitsemänneksi. Tallitoveri Oscar Piastri kuunteli tallin ohjeita ja päästi brittikuskin edelleen, mutta kuudes tila oli Norrikselle paha kolaus ohuita mestaruushaaveita ajatellen.

Loppuvaihe olikin seesteisempi ja Verstappen paineli muilta karkuun kellottaen joka kierros joukon nopeimman ajan. Hollantilaiselle ensimmäinen voitto sitten kesäkuun ja hänellä on jo toinen käsi mestaruuspokaalissa, joka jaetaan FIA:n palkintogaalassa Joulukuussa. Jälleen osoitus maagisista sadekelin ajotaidoista, kuten kahdeksan vuotta sitten samalla radalla. Tuolloin hän pyörähti 360-astetta välttäen seinäosuman täpärästi, mutta ohitteli leikitellen muut ja oli lopulta kolmas. 

Alpinella täysosumakilpailu, sillä Oconin kaveriksi podiumille nousi myös Pierre Gasly. Talli nousi täten valmistajien pisteissä kuudenneksi, jolla on paljon rahallista arvoa ensi kautta ajatellen. Vaikka RB-tallin Yuki Tsunoda ei pystynyt hyödyntämään hyviä lähtöasetelmiaan kiitos taktisten päätösten. Tuloksena oli kahdeksas tila ja Uuden-Seelannin Liam Lawson oli yhdeksäs. Viimeisen pistesijan sai Lewis Hamilton, jonka fokus on jo ensi vuoden Ferrari-kuvioissa.

Verstappenin ja Norrisin ero kuljettajien pisteissä on jo 62 pistettä, joten kolmen viikon päästä Las Vegasissa tullaan suurella todennäköisyydellä juhlistamaan Hollantilaisen neljättä peräkkäistä maailmanmestaruutta. Valmistajien puolella on sitten tiukempaa. 

1. Mclaren 593

2. Ferrari 557

3. Red Bull 544

Kuten aiemmin totesin, Red Bull tarvitsee apuja Sergio Pereziltä, eilenkään sitä ei tullut, kun meksikolainen jäi toisen kerran viikon sisään ilman pisteitä ja huhut kertovat, että Checo saisi lähtöpassit ennen Las Vegasin kilpailua. Tallien mestaruuden voittamiseksi tarvitaan kaksi tasaisesti pisteitä keräävää kuljettajaa. Sama koskee myös peräpään talleja, sillä kokonaissijoituksella talli voi saada suuremmat palkintorahat.

Vegasin kilpailun jälkeen ajetaan perätysten vielä Qatarin ja Abu Dhabin kilpailut, joten kolmen viikon breikki tekee minun kaltaiselle fanille hyvää. Tässä välissä voin kirjoittaa muistakin urheiluasioista, kuten lukijoille vieraasta lajista, kilpasarjasta tai jotain muuta pohdittavaa.

maanantai 28. lokakuuta 2024

F1-raportti - Meksiko

Meksikon F1-osakilpailua suosi pääosin aurinkoinen, puolipilvinen sää. Lähtökiihdytyksessä Max Verstappen nousi paalupaikalta lähteneen Ferrarin Carlos Sainzin edelle, mutta takana RB-tallin Yuki Tsunoda kolaroi Williamsin Alex Albonin kanssa, joten turva-auto tuli radalle.

Kolminkertaisen röyyhkeät otteet uusintalähdön jälkeisessä kamppailu McLarenin Lando Norrisin kautta sai suuremman huomion. Hollantilainen ajoi kahdesti leveäksi ajolinjalta, jolloin samalla "työnsi" rinnalla ajaneen britin ulos radalta. Tuomaristo rankaisi tilanteesta antamalla kahdesti kymmenen sekunnin aikasakon, jonka Verstappen kärsi varikkokäyntinsä yhteydessä.

Edellä mainittu tilanne hyödynsi Ferrari-kuljettajia, sillä Sainz nousi kärkeen ja tallikaveri Charles Leclerc toiseksi. Loppukilpailun ajan Max teki parhaansa rangaistuksen aiheuttaman harmin minimoimiseksi ja nousi lopulta kuudenneksi. Leclerc ei pystynyt pitämään kakkostilaansa, sillä monacolainen ajoi kahdeksan kierrosta ennen maalia leveäksi pääsuoralle tultaessa. Norris kuittasi ohitse ja teki nopeita kierroksia, mutta tasaisen varmasti ajanut Sainz oli liian kaukana.

Espanjalainen otti kauden toisen voittonsa ja Norris oli toinen Leclercin ajettua kolmanneksi. Mercedes-kuljettajat saivat vapaasti ajella toisiaan vastaan kilpaa, joten George Russell ja Lewis Hamilton tarjosivat näin yleisölle sekä paikan päällä, että ruutujen ääressä viihdettä. Ferrarin ajo puvun ensi vuonna pukeva aikansa paras oli neljäs ja tallin kuskiakatemian käynyt Russell viides. Verstappenin takana pisteilla ajoivat Haasin Kevin Magnussen, McLarenin Oscar Piastri, Nico Hülkenberg sekä Pierre Gasly.

Toisella Red Bull-kuljettajalla, kotiyleisönsä edessä ajaneella Sergio Perezillä kilpailu meni piloille aikasakon myötä. Hän sai sen oltuaan väärin sijoittuneena läthtöruudukossa. Ruuduissa on keltainen viiva, jonka takana auton eturenkaiden on oltava lähtöhetkellä.

Perez oli viimeinen maaliin ajanut kuljettaja, kierroksen jäljessä kuten olivat muutkin kahdeksan parhaan ulkopuolelle jääneet. Sisartallin (RB) Liam Lawson osui ohitustilanteessa Checon autoon, mikä aiheutti pieniä vaurioita. Molemmat kävivät kuumana tiimiradiossa ja Uusi-Seelantilainen näytti pääsuoralla kaikille tuttua käsimerkkiä (Tämä ei näkynyt kansainvälisessä kuvayhteydessä). Moni puhuu jo meksikolaisen irtisanomisesta, vaikka hänellä on sopimus ensi kaudesta tallinsa kanssa.

Sauber-kuljettajien kilpailusta ei oikeastaan tarvitse sanoa mitään. Valtteri Bottas 14. ja Guanyou Zhou 15. Bottas pääsi aika-ajoissa toiseen osioon, mutta tähän auttoi Piastrin, Perezin ja Franco Colapinton epäonnistumiset q1-osiossa.

MM-pisteissä Verstappenin johto Lando Norrisiin on edelleen turvallinen 47 pistettä, joten hollantilaiselle riittää pelkät kolmannet tilat mestaruuteen, jos Norris voittaisi loput kilpailut. Neljän gp-kilpailun lisäksi ajetaan vielä kaksi sprinttiä, mitkä voivat auttaa Verstappenia varmistamaan mestaruuden aikaisemmin. Maxin päästessä voittojen makuun mestaruusjuhlat voivat alkaa aikaisintaan Las Vegasin iltakilpailun myötä. Valmistajien pisteissä Ferrari nousi toiseksi ohi Red Bullin, joten Itävaltalaistalli tarvitsee oikeasti Perezin apua, muuten tallimestaruudella voi sanoa hyvästit. Ferrari on tällä hetkellä vahvoilla tasaisen ja tuloksia tekevän parivaljakon Sainzin ja Leclercin myötä.

Ensi viikolla ajetaan Brasilian Interlagosin radalla Sao Paulossa ja tuolloin ajetaan myös sprintti.

maanantai 21. lokakuuta 2024

Ferrarin juhlaa Amerikassa


Eilen illalla ajettu Yhdysvaltain Grand Prix tarjosi jännitystä, vaikka voitosta ei taisteltu. Ferrarin Charles Leclerc sai parhaimman startin ja hyödynsi avausmutkassa avopaikan, kun Max Verstappen ja Lando Norris ajautuivat ulos radalta. Monacolainen siirtyi kärkeen ja ajoi vakuuttavaan voittoon. Tallitoveri Carlos Sainz ajoi toiseksi, joten Ferrari sai kauden toisen kaksoisvoittonsa. Leclercille voitto oli kauden kolmas ja uran kahdeksas.

MM-sarjan kärkikaksikko Max Verstappen ja Lando Norris kävivät kovaa taistelua viimeisestä podiumpaikasta kilpailun 15 viimeisen kierroksen aikana. Norrisilla oli autossaan tuoreemmat renkaat Hollantilaiseen nähden, joten hänellä oli paremmat mahdollisuudet ohitukseen. Verstappenin puolustava ajotapa osoitti, miten periksiantamaton hän on ratissa. Norris pääsi ohitse kaksi kierrosta ennen maalia takasuoran jarrutuksessa, mutta se tapahtui radan ulkopuolella, joten tuomaristo antoi viiden sekunnin aikasakon, jonka myötä sijoitukset vaihtuivat ruutulipulla. Verstappen oli siten kolmas ja Norris neljäs. 

Loppukierroksilla viihdettä tarjosi myös Red Bullin ja Mercedeksen kakkoskuskien Sergio Perezin sekä George Russellin kamppailu kuudennesta tilasta, jonka britti vei nimiinsä. Pisteille ajoivat myös Haasin Nico Hülkenberg, RB-tallin Liam Lawson sekä toistamiseen lyhyellä urallaan Argentiinan Franco Colapinto Williamsilla. Sääliksi käy jos nopeasti F1-sarjaan sopeutuneen kuljettajan ura tyssää, jolloin edessä on siirtyminen urheiluautoluokkiin.

Uusi-Seelantilainen Lawson ajoi pitkään renkailla, joilla lähti kilpailuun ja teki ainoan pysähdyksensä 38. kierroksella. Joukon hänniltä lähteneenä kuljettajalupaus osoitti ohituksillaan ja varmalla ajollaan ansainneensa paikkansa F1-sarjassa. Pisteille uran kuudennessa kilpailussa, edellinen tuli viime kauden viiden kilpailun sijaisena samassa tallissa (Tosin nimi oli AlphaTauri) Singapressa.

Alpinen Esteban Ocon ryösti pisteille ajaneilta mahdollisuuden bonuspisteeseen ajamalla kilpailu nopeimman kierroksen kilpailun lopussa. Onneksi lisäpiste poistetaan ensi kauden säännöistä, se on aiheuttanut typerää taktikointia kilpailun aikana.

Viikonlopun epäonnistujiin kuuluu Mercedeksen Lewis Hamilton. Ensi kaudella Ferrarilla ajava britti epäonnistui aika-ajoissa jääden ulos ensimmäisessä osioissa ja kilpailussa pyörähti ulos radan 19. mutkassa. Sauber-auto olivat jälleen peränpitäjien joukossa. Valtteri Bottas jää luultavimmin pisteitä koko kauden aikana ja mikä erikoisinta, hän on pistetaulukon sijalla 23, kun kauteen lähti 20 kuljettajaa. Kauden kolme sijaiskuskia eli Oliver Bearman, Franco Colapinto sekä Liam Lawson ovat saaneet häntä enemmän pisteitä. Hän voisi tehdä, kuten Itävallan Alex Wurz vuonna 2007 ja lopettaa uransa ennen viimeistä kilpailua.

Sprintin voiton ja gp:n kolmannen sijansa myötä Verstappenin johto Norrisiin kuljettajien MM-sarjassa on 57, kun viisi kilpailua on jäljellä. Toisin sanoen ei mitään hätää mestaruuden karkaamisen suhteen. Valmistajien puolella Ferrarin kaksoisvoitto nosti tallin lähelle McLarenia ja Red Bullia, joten tästä mestaruudesta tulee kova taistelu.

Amerikan kiertue jatkuu Yhdysvaltain rajan eteläpuolen ensi sunnuntaina Meksikossa.

lauantai 12. lokakuuta 2024

Rugbyasiaa

 

En ole minnekään kadonnut, olen vain ollut muutaman viikon lomalla. Normaaliin kirjoitusrytmiin osui myös käyntini Berliinissä, joten sen vuoksi en ole voinut kirjoittaa maanantaisin.

Muutama vuosi sitten kirjoitin amerikkalaisesta jalkapallosta, joka pohjautuu englantilaiseen rugby-nimiseen peliin. Korona-aikana katselin paljon vanhoja rugby-otteluja ja teen näin edelleen tasaisin väliajoin, joten on hyvä kertoa tästä pelistä perusasioita ja erot jenkkifutikseen.

Historia ja suosio

Legendan mukaan Rugby sai alkunsa samannimisessä paikassa sijainneessa Rugby Schoolissa, kun koulun oppilas William Webb Ellis otti pallon käteensä kesken jalkapallo-ottelun ja juoksi sen kanssa vuonna 1823, 40 vuotta ennen englannin jalkapalloliiton perustamista. Ko. henkilön nimellä tunnetaan lajin MM-kisojen voittopokaali. Lajin alkuaikoina säännöt olivat vapaammat ja riitoja tuli sääntöjen yhtenäistämisen kanssa.

1800-luvun loppupuolella Rugby erkani kahteen edelleen pelattavaan muotoon, Union- ja League-lajeihin, jotka ovat samankaltaisia, mutta silti toisistaan eroavia. Laji ammattilaistui virallisesti 1990-luvun lopulla, mutta sitä ennen oltiin pelaajille ojennettu palkkioita ruskeissa kirjekuorissa. Laji on suosittu Iso-Britanniassa ja sen entisissä siirtomaissa. Tyynenmeren saarivaltioissa laji on kansallisurheilun asemassa, joista tunnetuin esimerkki on Uuden-Seelannin maajoukkue, lempinimeltään All Blacks.

Säännöt

Tärkein ero Rugbyn ja amerikkalaisen jalkapallon välillä on sääntö, mikä kieltää pallon eteenpäin syöttämisen, sekä vähemmät pelikatkot. Rugbyssa palloa kuljetetaan sivuttain syöttämällä, minkä vuoksi hyökkäävä joukkue etenee rintamalla kohti maalialuetta. Vaihtoehtoisesti palloa voi kantaa kädessä tai potkaista eteenpäin, jolloin laitahyökkääjät juoksevat täysillä sitä kohti. Jenkkifutiksessa maali syntyy, kun pallo menee maaliviivan yli joko pelaajan ottaessa pallon kiinni, tai juoksemalla sen. Rugbyssa maalin syntymiseen pelaajan on painettava pallo maahan vastustajan maalialueella.

Rugbyn Union-muodossa kentällä on 15 pelaajaa, kun taas League-muodossa heitä on kaksi vähemmän. Leaguessa hyökkäävällä joukkueella on kuusi yritystä maalintekoon, mikäli ei onnistu, vastustaja pääsee yrittämään maalintekoa.

Pisteiden teko Union-muodossa

  • Maali (Try), 5 pistettä, 
  • Lisäpiste (Conversion) 2 pistettä, 
  • Rangaistuspotku ja pudotusmaali (drop goal) 3 pistettä
League:
  • Maali, 4 pistettä
  • Lisäpiste, 2 pistettä
  • Rangaistuspotku, 2 pistettä
  • Pudotusmaali, 1 piste
Pelille ominaista ovat ruck- ja scrum-tilanteet, jotka vastaavat jääkiekon aloitustilanteita, näissä peli käynnistetään uudelleen katkon jälkeen ja taistellaan pelivälineen haltuunsa saamisesta. Kummassakin lajissa peliaika on 2x40 minuuttia ja pelikello pysäytetään pelaajan loukkaantumisen tai videotarkistuksen ajaksi. Puoliajan ja ottelun päättyessä soi summeri ja peli jatkuu, kunnes pallo on poissa pelikentältä tai kunnes pallonkantajaa taklataan.
Rikkeen tehdessä pelaaja saa keltaisen kortin, mikä tarkoittaa kymmenen minuutin jäähyä, mutta videotarkistus voi muuttaa tuomion ulosajoa tietäväksi punaiseksi kortiksi. Vaarallisista rikkeistä tuomari näyttää punaista korttia.

Kilpailut ja sarjat

Molemmista lajeista on myös olemassa nopeatempoisempi seitsemän pelaajan muoto, josta Union-versio on ollut kolmesti olympialaisten ohjelmassa. Rugbyn Union-muoto on levinnyt ympäri maailman ja lajin MM-kisat on järjestetty vuodesta 1987 asti, naisten vastaava turnaus näki päivänvalon 1991. Molemmat kilpailut järjestetään parittomina vuosina kahden vuoden välein toisistaan (Seuraavat naisten MM-kisat 2025 ja miesten 2027). Kaikki mestaruudet ovat menneet englanninkielisiin maihin ja nykyään virallisessa nimessä ei näy sukupuoliviittausta, vaan ne ovat brändätty Rugby World Cup-nimellä.

Rugby Leaguen MM-kisoja on järjestetty vuodesta 1954 saakka ja lajin suurvalta Australia on voittanut neljää lukuun ottamatta kaikki mestaruudet. Myös ammattilaissarja NRL on maan suosituimpia sarjoja, mutta joukkueista suurin osa sijaitsee Sydneyn suurkaupunkialueella.
Rugby Unionissa MM-kisojen lisäksi arvostettuja kilpailuja ovat kuuden Euroopan maan kesken pelattava Six Nations-turnaus, sekä jalkapallon mestareiden liigaa vastaava Champions Cup. Eteläisen pallonpuoliskon maajoukkueet eli Argentiina, Uusi-Seelanti, Etelä-Afrikka sekä Australia pelaavat The Rugby Championship-turnauksia ja Tyynenmeren mailla on oma mestaruusturnaus.

Sekä miesten, että naisten maailmanrankingissa Suomi on pakan pohjimmaisten joukossa, harva edes lajipiirin ulkopuolella tietää, että Suomessa pelataan lajin suomenmestaruudesta.

Tämä tältä erää.

Lähteet:



maanantai 23. syyskuuta 2024

Norris dominoi Singaporessa

 

Ollaanpa nyt rehellisiä ja todetaan, että mielestäni eilinen Singaporen osakilpailu oli tylsä. Kahta kilpailijaa lukuun ottamatta kaikki ajoivat maaliin ja ensimmäisen kerran kyseisen osakilpailun historiassa ei nähty radalla turva-autoa. Edes paikallisia keltaisia ei heilutettu.

McLarenin Lando Norris oli ylivoimainen johtaen lähdöstä maaliin jokaisen kilpailukierroksen. Ainoa, mikä jäi puuttumaan nk. Grand Slamista oli nopein kierros, jonka ryösti luultavimmin uransa viimeisen kerran F1-kilpailuun osallistunut hymypoika Daniel Ricciardo. Red Bull käytti härskisti hyväkseen sisartallinsa kuljettajaa, jotta Max Verstappenin johto MM-sarjassa pysyisi turvallisena.

Hollantilainen totesi haastattelussa, että ajeli vain itsekseen. Toinen sija ja 18 pistettä on erinomainen tulos ottaen huomioon, kuinka hankalaa hänellä on kesän ajan ollut. Kolme kuukautta on kulunut edellisestä voitosta. Papaijatallin päivää täydensi tulevaisuuden mestariehdokas Australian Oscar Piastri. Samalla Mclarenin johto valmistajien pisteissä on Red Bulliin verrattuna 41 pistettä.

Muut pisteille ajaneet olivat George Russell, Charles Leclerc, Lewis Hamilton, Carlos Sainz, Fernando Alonso, Nico Hülkenberg sekä Sergio Perez. Mercedeksellä ja Ferrarilla oli tahmea viikonloppu. Saksalaistallin autoissa renkaat eivät toimineet kunnolla. Molemmat kuljettajat valittelivat siitä radiossa. Ferrarilla meni pieleen jo lauantaina, sillä Carlos Sainz ajoi aika-ajoissa ulos ja Leclerciltä hylättiin nopein kierros ratarikon vuoksi. Parempi tulos olisi tuonut tärkeitä pisteitä valmistajien MM-sarjaa ajatellen, ehkä palkintosijankin.

Viikonlopun aikana puheeksi nousi kiroileminen, sillä Max Verstappen piti sammakoiden päästelystä saamaa rangaistusta, joka itsellenikin jäi epäselväksi tarpeettomana. Kuljettajien omassa WhatsApp-ryhmässäkin ei oltu tähän tyytyväisiä. Isot pomot haluavat palauttaa kuskit menneisyyteen, jossa lausuttaisiin robottimaisesti samat vastaukset medialle, kun taas markkinointimielessä kuljettajien haluttaisiin olevan omanlaisia. Uskaltamisiin

FIA;n puheenjohtaja, emiraatti Mohammed bin Sulayem oli jo ehdottanut f1-oikeuksista vastaavaa Formula One Managmentia (FOM) rajaamaan kuljettajien kiroilua tiimiradiossa. Tämä kuulostaa typerältä, sillä radioviestit valitaan tarkoin ja ne tulevat sensuurin vuoksi kierroksen viiveellä suoraan tv-lähetykseen, toisin kuin Indycar-lähetyksissä.

Valtteri Bottaksen ensi kautta koskien päästettiin valeuutinen, että hän olisi tehnyt jo vuoden jatkosopimuksen Sauber-tallin kansa. Nastolalainen körötteli jälleen viimeisten joukossa maaliin. Jos itse olisin sveitsiläistallin johdossa, kiitäisin häntä kolmen vuoden palveluksesta rehellisen kädenpuristuksen kera. Moni sisäpiirissä oleva toimittaja on jopa suoraan edottanut nuorempaa kuskia Bottaksen tilalle, sillä heillä on jo ensi kaudella 37-vuotias Hülkenberg.

F1-sarja on nyt syyslomalla, sillä kuukauden päästä alkaa neljän kilpailun Amerikan kiertue Austinin kilpailulla. Tehtaissa ei lorvailla, vaan paiskitaan täysillä töitä. Red Bullin kannalta tauko tuli sopivaan kohtaan, sillä nyt on aikaa korjata pikkuvikoja, jotta Max palaisi kevään ylivoimaiselle tasolle.

Lopuksi

Kirjoituksen lopuksi mainitsen mukavan suomalaisuutisen rata-autoilun IMSA-sarjasta. Yhdysvaltain kestävyyskilpailun sarjassa ajettiin kuuden tunnin kilpailun Indianapolisin ovaalin sisäradalla. BMW otti ensimmäisen voittonsa ja vieläpä kaksoisvoiton. Voittajaksi ajoivat Suomalaisen Jesse Krohnin ja Saksalaisen Philipp Engin muodostama autokunta ja toiseksi ajoi saman valmistajan auto #25, jonka jakoivat Connor De Philippi sekä Nick Yelloly. Jos ihmettelet, millä autoilla ajettiin, kirjoita Youtubeen hakusanaksi IMSA. Löydät sieltä kattavan videoarkiston huippuhetkiä ja kokonaisia kisalähetyksiä.

maanantai 16. syyskuuta 2024

Puolustamisella voittoon

 

Lukemalla otsikon ihmettelet, mitä tekemistä puolustamisella on moottoriurheilun kanssa. Itse asiassa paljonkin, sillä kilpailun johtava kuljettaja tekee kaikkensa estääkseen kilpakumppanien mahdollisuudet viedä isoin pokaali, mikäli jaetaan hymnien jälkeen. Tämä toimi McLarenin Oscar Piastrin tapauksessa, sillä aussi ajoi ansaitusti uransa toiseen voittoon.

Bakun kilpailun lähdöstä alkaen oli selvää, että Piastri ja Ferrarin Charles Leclerc taistelevat voitosta. He nimittäin saivat kasvatettua tasaisesti eroa muihin. Piastri teki ainoan pysähdyksensä 15, kierroksella ja Leclerc kierrosta myöhemmin. Piastrin kierrokset ennen ja jälkeen varikkopysähdyksen olivat nopeita, mikä auttoi kuromaan eron kärjessä ajaneeseen Leclerciin umpeen.

Viisi kierrosta myöhemmin pääsuoran jarrutuksessa Piastri ohitti sisäkautta monacolaisen ja siirtyi kilpailun kärkeen estäen kierros toisensa jälkeen Ferrari-kuljettaja ohitusyritykset. Tämä taas aiheutti renkaiden loppuun kulumisen Leclercin autossa, jolloin Piastri sai turvata johtonsa viisi kierrosta ennen loppua. Maaliin tultiin virtuaalisen turva-autotilanteen aikana, sillä toiseksi viimeisellä kierroksella Carlos Sainzin ja Sergio Perezin taistelu kolmannesta tilasta päättyi kolarointiin. Uusintakuvan perusteella Checo ei väistänyt kaistaa vaihtanutta Sainzia, joka pyrki pääsemään Leclercin taakse radan toisen DRS-suoran (osuus, jolla voi avattavaa takasiipeä käyttää) alussa. Tilaa meksikolaisella oli ja reilusti. Tilanteesta ei jaeltu sanktioita.

Kolmannen paikan sai täten Mercedeksen George Russell ja aika-ajoissa epäonnistunut Lando Norris ajoi neljänneksi saaden myös bonuspisteen nopeimmasta kierroksesta. Max Verstappenilla ei auto oikein toiminut, sillä jarruongelmista kärsinyt hollantilainen oli viides. Pisteille ajoivat myös Fernando Alonso, Alex Albon, Franco Colapinto, Lewis Hamilton sekä Oliver Bearman. Colapintolle uran ensimmäiset pisteet ja Bearman teki historiaa olemalla ensimmäinen kuljettaja, joka on saman kauden aikana ajanut debyytissä pisteille eri valmistajan autolla.

Sauberin Valtteri Bottas oli viimeinen maaliin ajaneista. Ilta-Sanomien kolumnissa ehdotetaan jo suoraan F1-uran lopettamista.

Norris kuroi hiukan Verstappenin johtoa MM-sarjassa, joten hallitsevalla mestarilla ei ole hädän päivää. Tallin näkökulmasta on ikävää, että papaijanvärisellä tallilla on nyt enemmän pisteitä, kuin keväällä, kiitos kahden huippukuljettajan. Red Bull tarvitsee kipeästi Sergio Pereziltä parempia suorituksia. Eilen oli mahdollisuus saada niitä, mutta kolari vei nekin viemäristä alas. Ensi sunnuntaina ajetaan Singaporen iltavaloissa.

Power lahjoitti mestaruuden

Indycar-sarja ajettiin tämän vuoden osalta päätökseen Nashvillen ovaalilla, mutta mestaruustaistelu lässähti kilpailun alkuvaiheilla. Penske-tallin Will Power kurvasi varikolle jo 12. kierroksella, slllä turvavyöt eivät olleet kunnolla kiinni. Hän palasi radalle - viisi kierrosta muista jäljessä Ganassi-tallin Alex Palou nousi 24. lähtöpaikaltaan tasaisesti ja oli maalissa kilpailun yhdestoista. 
Kilpailun ensimmäisen puolikkaan ajan Josef Newgarden taisteli kärkipaikasta sekä Kyle Kirkwoodin, että Colton Hertan kanssa. Eri taktiikalla ajanut Arrow McLarenin Pato O'Ward johti kilpailun jälkimmäisen puoliskon ajan, mutta viisi kerrosta ennen maalia Herta ohitti hänet ja ajoi voittoon vajaan kahden sekunnin erolla. Kolmanneksi ajoi Newgarden ja alussa kilpailua johtanut Kirkwood oli neljäs.
Pisteissä ero Paloun ja Powerin välillä oli 31 pistettä. Espanjalaiselle mestaruus on kolmas ja hän on ensimmäinen kolminkertainen mestari sitten Dario Franchittin, joka otti kolme titteliä putkeen vuosina 2009-11.
Ensi kausi alkaa maaliskuussa St. Peterburgin katuradalta. Kymmenen vuoden ajan on tätä sarjaa ajettu NFL-kauden ehdoilla eli kauden pituus on vain puoli vuotta. Tämä on ollut yksi osatekijä sarjan markkinoinnin heikkoon laatuun ja muun muassa tästä Mclaren-pomo Zak Brown kirjoitti  avoimessa kirjeessä.

maanantai 2. syyskuuta 2024

Ferrarin neronleimaus toimi

 

Moni maallikko tai ns. tuulipukukansan edustaja luulee, että Formula 1-kilpailut ovat kuljettajien välisiä. Totuus on kuitenkin päinvastainen, sillä kuljettajalla pitää olla olosuhteisiin parhaiten sopiva auto ja tässä otetaan huomio jokainen muuttuja. Säätila, radan lämpötila renkaiden kestävyys, mekaanikkojen taidot varikkopysähdyksissä. Paksu sääntökirja tutkitaan pienintäkin yksityiskohtaa myöten ja insinöörit sekä suunnittelijat pyrkivät löytämään pienenkin edun kilpailijoihin nähden. Tarvitaan siis äärimmäisen hyvä tiimi.

Edellä mainitussa parhaiten onnistui eilen Ferrari. Tallin autot eivät olleet nopeampia, mutta taktiikassa he onnistuivat. Avauskierrosten jälkeen punaisen orin tähti Charles Leclerc nousi toiseksi Oscar Piastrin ja Lando Norrisin väliin ja talli kutsui monacolaisen ainoalle pysähdykselleen jo 15. kierroksella. Leclerc ihmetteli tätä radiossa.

Talli arvio kovan rengasseoksen kestävyydestä osoittautui oikeaksi, sillä molemmat Mclarenit joutuivat käymään renkaidenvaihdossa kahdesti. Mclarenilla oli hankaluuksia taktisten päätösten kanssa. Piastri oli nimittäin radiossa sanonut, että kahden pysähdyksen taktiikka voisi toimia, vaikka yhtä pysähdystä oltiin myös radiossa ehdotettu. Isompi ongelma oli, että australialainen oli ohittanut Norrisin avauskierroksella radan toisessa, Roggia-shikaanissa. Tallimestaruustaiston kannalta tuli iso pistepotti kiitos podiumsijoitusten, mutta jos pienetkin haaveet Norrisin mestaruudesta voitaisiin pitää elossa, niin Oscarin olisi parempi antaa tietä radalla britille.

Kilpailun loppuvaiheilla Unkarissa voittoa juhlinut Piastri pyrki kuromaan eroa Leclerciin umpeen, mutta kierrokset hupenivat loppuun.

Leclerc ajoi kauden toiseen voittoonsa ja Ferrarin kannattajat, tifosot menivät onnesta sekaisin. Edes kansallishymnejä ei tv-lähetyksessä yleisön tuottaman pauhun vuoksi kuullut kunnolla. Viimeisen Ferrari-kisansa Monzassa ajanut Carlos Sainz täydensi päivää neljännell sijoituksella. Red Bullilla oli jälleen heikko päivä. Max Verstappenin auto ei toiminut haluamallaan tavalla ja toinen varikkopysähdys meni pieleen renkaanvaihdon vuoksi. Max hakkasi rattia, kun oli palaamassa radalle. Haastattelussa hollantilainen totesi, että jotain on pahasti pielessä ja auto pitää saada kuntoon ennen seuraavaa Bakun kilpailua. Maalissa Verstappen oli kuudes.

Viihdyttävimmän puolen tarjosi Mercedeksen George Russellin ja Sergio Perezin välinen kamppailu pistesijoista. Paikkoja vaihdeltiin pääsuoran jarrutuksessa ja lopulta britti oli kilpailun seitsemäs ja meksikolainen kahdeksas. RB-tallin Yuki Tsunoda oli ainoa keskeyttäjä. Tekninen vika lopetti ajot 7. kierroksella. Valtteri Bottas körötteli maaliin viimeisten joukossa (16:s) ja tragikoomista tässä on, että suomalainen majailee koko pistetaulukon viimeisenä ja edellä ovat alkukaudesta sijaiskuskina Ferrarilla pisteille ajanut Oliver Bearrman, sekä kisadebyytissä sijalle kaksitoista ajanut Williamsin Argentiinan Franco Colapinto.

Valmistajien pisteissä Mclarenin ero Red Bulliin on vain kahdeksan pistettä, mutta kuljettajien puolella Verstappenilla on vielä selkeä 62 pisteen ero. Kärjistettynä Norris tarvitsee kahden voiton, sekä nopeimman kierroksen bonuspisteiden lisäksi Verstappenin keskeyttämisiä, jotta kuljettajien mestaruudesta voisi kamppailla.

Turva-auto ei ole käynyt radalla sitten kesäkuun Kanadan kilpailun, mutta sille on suurempi todennäköisyys kahdessa seuraavassa, sillä ne ajetaan katuradoilla. Ensi 15. päivä Azerbaidzhanin (vaikea kirjoittaa) Bakussa ja siitä viikon päästä Singaporen iltavaloissa.

Paloun pistejohto hupenee

Milwaukeen mailin mittaisella ovaalilla ajettiin viikonloppuna kaksi Indycar-sarjan osakilpailua. Lauantaina McLarenin Pato O'Ward juhli voittoa ja mestaruutta jahtaava Will Power oli toinen. Kyseinen kilpailu oli meksikolaisen näytöstä, sillä hän johti 250 kilpailukierroksesta 133.

Sunnuntain kilpailu alkoi pisteissä kärkipaikkaa pitävän espanjan Alex Paloun kannalta ikävästi, sillä Ganassi-tallin keltainen auto ei lähtenyt käyntiin lämmittelykierroksella. Autoa korjailtiin varikolla, kun kilpailu oli jo virallisesti alkanut turva-auton perässä. Penske-duo Josef Newgarden-Scott McLaughlin johdatti ryhmän vihreälle lipulle, mutta uusintalähdössä kolaroivat Tennesseeläisen pyörähdettyä Linus Lundqvistin ja Marcus Armstrongin osumien myötä. Ruotsalainen ei huomannut, että lähtö viivästyi, sillä kilpailijat eivät olleet parijonossa.

12 kierrosta myöhemmin Scotty Mac laittoi tallan pohjaan, kun uusintalähtö saatiin sääntöjen mukaisesti alta pois ja taaempana nähtiin sijoitusten vaihtumisia, joiden myötä tulosluettelo sai niin sanotusti eloa. Kilpailun 62. kierroksella David Malukasin autoon tuli teknisiä ongelmia ja keltaisten hieluessa kolmen kärki oli Will Power, Alexander Rossi sekä Scott McLaughlin. Erot pysyvät pieninä, kiitos kierroksella ohitettavien autojen. Keltaisten aikana tehtiin myös varikkopysähdyksiä, jonka myötä kärkipaikka vaihtoi myös omistajaa.

Alkuvaiheessa kärkisijoilla ajanut Power oli vaikeuksissa 120 kierrosta ennen maalia, sillä kaksinkertainen mestari joutui seuraavan seitsemän kierroksen aikana käymään kahdesti varikolla ja oli näin kierroksen jäljessä kilpailua johtanutta Rossia. McLaughlin palasi kärkipaikalle taisteltuaan Rossin sekä Colton Hertan kanssa, kun kolmisenkymmentä kierrosta oli matkaa maaliin. Viimeinen uusintalähtö tuli 238. kierroksella ja kärjessä ollut McLaughlin sai parhaimman lähdön. Hänen takanaan kuusinkertainen mestari Scott Dixon ohitti Hertan, mutta nuorempi veijari ei luovuttanut vaan jatkoi taistelua toisesta sijasta. 
Vaaleansinisellä Penske-autollaan ajanut McLaughlin piti kärkipaikkansa ja ajoi kauden kolmanteen voittoonsa. Haastattelussa hän totesi kilpailun olleen viihdyttävä. Dixon oli toinen ja Herta kolmas.

Ainakin paikanpäälle tulleille kilpailu tarjosi tapahtumia, sillä ohituksia nähtiin yhteensä 763, joista suurimman määrän keräsi Santino Ferrucci, joka ohitti 63 kertaa.

Piseet ennen Nashvillen päätöskilpailua.
  1. Alex Palou 525
  2. Will Power 492
  3. Scott McLaughlin 475
Kauden viimeinen kilpailu ajetaan 15.9 Nashvillen 2,1 kilometriä pitkällä betonipäällysteisellä D-kirjaimen muotoisella ovaalilla. Viimeksi avopyöräiset ovat tuolla radalla ajaneet 2008.

maanantai 26. elokuuta 2024

Norrisin näytös Hollannissa


F1-sarja palasi kesätauoltaan Hollannin osakilpailun myötä. Vanhan koulukunnan rata sisältää korkeuseroja on jouheva, sekä kaksi kallistettua kaarretta. Videopelissäkin Zandvoortin rataa on mukava ajella. Oikukas sää voi viikonlopun aikana maustaa kisatapahtumia ja näin myös kävi. Lauantain harjoitukset ajettiin kaatosateessa, mutta varsinaista sadekelin ajelua ei ollut, kiitos tästä kuuluu venemäisten autojen sekä heikkojen Pirellin sadekelin renkaiden.

Jenkkikuljettaja Logan Sargeant romutti autonsa kunnolla, joten aika-ajotkin jäivät väliin. Kolariherkkään kuljettajaan ollaan tallin puolesta saatu tarpeeksi ja pohdinnassa on potkujen anto ennen ensi viikon Italian kilpailua. Korvaavaa kuljettajaa ollaan kyselty ympäri varikkoa.

Kisapäivänä katsomot olivat täynnä oranssipaitoja ja voittoon ajoi oranssinvärinen auto. Kuljettaja ei ollut kotiyleisön suosikki Max Verstappen, vaan viikonloppua hallinnut Lando Norris. Britti veti aika-ajoissa hämmästyttävän kovan ajan, mikä rittii paalupaikkaan 0,3 sekunnin erolla hollantilaiseen. Sunnuntaina Verstappen sai paremman lähdön, mutta ei pystynyt ajamaan karkuun, vaan Norris ohitti hänet pääsuoralla 18. kierroksella.

Mclaren-kuljettaja kasvatti tasaisesti eroa Verstappeniin suuremmaksi, jotta palaisi johtajan paikalle varikkopysähdysten jälkeen. Molemmat ajoivat yhden pysähdyksen taktiikalla ja tässä vaiheessa kärjessä viihtyi hetken aikaan Unkarissa voittoa juhlinut Oscar Piastri.

Norrisin ei tarvinnut ajaa sydämensä kyllyydestä, kun auto oli toimintavarma, etenkin kun talli oli tuonut kilpailuun päivityspaketin auton ominaisuuksiin. Päivitysten avulla tallit korjaavat autojensa ongelmakohtia ja hakevat pientä etuja kilpailijoihinsa. Hyvä vertailukohta voisi olla videopelien julkaisujen jälkeen tulevat päivitykset (patch).

Talli totesi, että ei tarvitse ajaa nopeaa kierrosta, mutta Norris ajoi kyseisen kilpailun viimeisellä kierroksella. Ero Verstappeniin maalissa oli lähes 23 sekuntia ja viimeksi kaksi ja puoli vuotta sitten ero oli näin suuri jonkun muun, kuin Verstappenin voittaessa.

Vaikka Ferrarilla oli edeltävät päivät mennyt heikosti, kisapäivänä kaikki onnistui. Charles Leclerc lähti kuudennesta ruudusta ja oli maalissa kolmas. Kymmenennestä ruudusta lähtenyt Carlos Sainz kävi viidennestä tilasta kiivasta taistelua Meksikon Sergio Perezin kanssa ja veti pidemmän korren. Talli sai kasaan tärkeitä pisteitä ennen kotikisaansa.

Muuten kilpailu oli aika tapahtumaköyhä. Kaikki ajoivat maaliin, eikä turva-autoa saati edes keltaisia lippuja nähty. Tämä oli neljäs kerta tämän kauden aikana.

Media alkoi heti ilakoimaan MM-taistelun henkiin heräämisellä, mutta Lando Norris totesi haastattelussa puheiden olevan pötyä. Hän ottaa kilpailun kerrallaan, eikä ajattele koko asiaa. Verstappenin vaihva alkukausi takaa hänelle 70 pisteen johdon tässä vaiheessa, joten tarvittaisiin muutama nollakisa, jotta MM-sarja saisi kuljettajien puolella jännitystä.

Valmistajien puolella Mclaren on kuronut eron Red Bulliin nähden 30 pisteeseen, joten tästä tulee jännittävä syksy. Red Bull tosissaan tarvitsee Sergio Pereziltä parempaa suorittamista, ei yhdellä kuskilla tiimimestaruutta viedä. Itävaltalaistalli, jonka päämaja on Milton Keynesin kaupungissa Englannissa paiskii tehtaallaan kovasti töitä auton ongelmakohtien korjaamiseen. Jarruja varmasti on tutkittu, vaikka syytöksiä on tullut näiden tasapainon viilaamisesta edun saamisen nimissä. Auton heikkous on ollut katuradoilla ja syksyllä niillä ajetaan kolme kilpailua. Tuota pulmaa on yritetty ratkaista viime syksyn Singaporen kilpailusta saakka.

Powerin juhlat Portlandissa

Indycar-sarja ajoi kauden viimeisen mutkaratakilpailunsa Portlandissa. Penske-tallin Will Power ohitti lähtökiihdytyksessä paalupaikalta lähteneen Santino Ferrucci, mutta taaempana kolisi. Kaartuvalla takasuoralla Pietro Fittpaldi kolaroi Uuden-Seelannin Scott Dixonin kanssa ja autoa numero yhdeksän ajava kuljettaja kimposi osumasta kaiteeseen. Ganassi-kuljettaja mestaruustaistelu oli sitä myöten taputeltu. Brasilialainen sai tempusta varikonläpiajorangaistuksen ja oli osallisena 23. kierroksella tapahtuneessa kolarissa Conor Dalyn kanssa.

Romain Grosjean oli ajamassa kauden parasta kilpailuaan ja oli kiinni sijoituksessa viiden parhaan joukossa, kunnes pyörähti radan ensimmäisessä kaarteessa 62. kierroksella. Ranskalainen odotti turvallista hetkeä palata kilpailuun ja näin myös tapahtui, mutta käänsi autonsa suoraan tanskalaisen Christian Rasmussenin eteen. Maaliin hän tuli kolme kierrosta jäljessä, mutta suurempi pistemäärä olisi ollut tarjolla. Neljäs kausi, eikä vieläkään avausvoittoa vaan huonoa onnea ja kolareita. Vaikka haluja olisi jatkaa ensi vuonna, niin itse uskon, että siirtyy rata-auojen IMSA-sarjaan ajamaan hypercar-luokan Lamborghinia.

Alex Palou ja Will Power kävivät taistelua voitosta, mutta espanjalaisen hidas varikkokäynti 34.kierroksella vei hänen mahdollisuutensa voittoon. Australialainen johti 101 kierrosta 110 kierroksen kilpailusta ja ajoi selkeään voittoon. Powerin ja Paloun kaveriksi palkintosijoille pääsi Josef Newgarden.

Pistetilanne 14/17 kilpailua
  1. Alex Palou 484
  2. Will Power 430
  3. Colton Herta 417
  4. Scott McLaughlin 396
  5. Scott Dicon 383
Kauden kolmesta viimeisestä kilpailusta kaksi ajetaan tulevana viikonloppuna, kun Milwaukeen mailin mittaisella ovaalilla ajetaan kaksi lähtöä. Ovaalin kaarteiden kaltevuus on vain yhdeksän astetta, mikä tekee radasta enemmänkin kovavauhtisen mutkaradan. Autoissa on paksummat siivekkeet paremman downforcen eli pitovoiman saamiseksi.

Kilpailun huippuhetket. (Video: Youtube/Indycar)


maanantai 19. elokuuta 2024

Mistä näkee ja paljonko pitää pulittaa?

Otsikon mukainen kysymys on ajankohtainen varsinkin, kun Euroopan isot jalkapallosarjat lähtivät käyntiin. Futiksen ja muun urheilun ystäviä on vuosikausia ärsyttänyt urheilun lähes täydellinen siirto maksutelevisioon tai suoratoistopalveluihin, moni tyytyy vain katsomaan Yleisradion kanavia, eivätkä halua maksaa penniäkään kanavien omistajille, jotka suomessa Sanomaa lukuun ottamatta ovat ulkomaisia jättifirmoja.

Ottaen huomioon taloudellisen tilanteen ja maksukykyisyyden, jotka vaihtelevat paljon. Moni jättää houkuttelevan tarjouksen suoratoistopalvelun tilauksesta käyttämättä.

Itse maksan myös suoratoistopalvelusta, joka näyttää elokuvia ja tv-sarjoja, vaikka voisin käydä elokuvateatterissa. Toisaalta on mukavaa katsoa leffa vähintään kerran kuussa mielenrauhassa. Urheilun kohdalla tämä on mennyt monimutkaiseksi kalliiden urheilun lähetysoikeuksien ja hajauttamisen vuoksi. Vielä typerämpi asia on pakottaa mahdolliset asiakkaat maksamaan yhdestä maksupaketista, mikä sisältää urheilun lisäksi viihdehömppää eli suoraan sanottuna turhasta sisällöstä. Missä on tilausvaihtoehto, jossa maksaisit vain urheilusta tai voisit itse valita katsottavan sisällön?

Muutama vuosi sitten oli mahdollista, että maksava asiakas pystyi jakamaan ilmaiseksi tunnuksia esim. kaveriporukan kanssa, mutta tämä on estetty, jotta tuloja ei menetetä.

Sosiaalinen media raivostui viime viikolla, kun MTV nosti Katsomo-palvelunsa kalleimman tilausvaihtoehdon (sis. urheilun ilman mainoksia) peräti 50€/kk, mikä on yhtä paljon kun kilpailevalla Viaplaylla. Molemmat firmat ovat kärsineet taloudellisesta vaikeuksista ja koettavat näin lisärahastuksella päästä kuiville ja tehdä voittoa. Viimeksi mainittu oli kesällä luvannut, että räätälöitäviä tilauksia on tuloilla, mutta niitä ei ole näkynyt. 

Jääkiekon SM-liigan seurojen tulot riippuvat suurelta osin MTV:n omistavan Telian kalliista mediaoikeussopimuksesta, mikä loppuu kolmen vuoden kuluttua. Hintojen nostaminen on raivon lisäksi saanut fanit pohtimaan ilmaisten striimien ja laittomien IPTV-palvelujen käyttöönottoa, mikä on jo tuttua jalkapallofaneille. Tästä on FutisForum-keskustelupalstalla oma aihe ollut jo kymmenen vuotta. Jokainen tehköön, niin kuin parhaaksi näkee.

Yksinkertaisen matematiikan perusteella voi jo päätellä, että viidenkymmenen euron maksu on tyyristä hintaa yhden kalenterivuoden aikana. Mieluiten säästää summan ja käy kahdesti kauden aikana paikanpäällä hurraamassa fanittamalle joukkueelle.

Mieluiten maksaisin jalkapallon ja formuloiden näkymisestä, kun ne saisi kohtuuhintaan ilman tosi-tv yms. hömpän maksamisesta. Onneksi Sanoman Ruutu-palvelu on kohtuuhintainen, mutta urheilun kohdalla firman panostus on kotimaisessa palloilussa ja he välttävät kalliiden oikeuksien hankkimista.

Pientä helpotusta saan arkisin urheilun nälkääni, kun Youtubesta voi katsoa koosteita ja joidenkin urheiluliigojen kohdalla kokonaisia uusintoja otteluista. On myös laillisia palveluja, joihin ei tarvita erillistä maksua, vaan pelkkä rekisteröityminen riittää. FutisForum-palstalta löytyy lista tällaisista sivuista. 

Tai sitten tyytyy lukemaan urheilu-uutiset ja vilkaisemaan urheiluruutua.

Vielä yksi asia

Yhdysvaltain Indycar-sarja ajoi oman kilpailunsa lauantai-iltana St. Louisin ovaaliradalla. Penske-tallin Josef Newgarden pyörähti kilpailun aikana, talli teki nopean varikkokäynnin kilpailun loppuvaiheilla ja viimeisen uusintalähdön kolari, jonka osallisena oli tallikaveri Will Powerin osittain auttoi amerikkalaista ajamaan kilpailun voittoon. Uuden-Seelannin Scott McLaughlin oli toinen ja kolmanneksi ajoi toistamiseen tänä vuonna Ruotsin Linus Lundqvist. Neljänneksi ajanut Espanjan Alex Paloun sarjajohto on toisena olevaan Colton Hertaan nähden 59 pistettä. 

Ensi viikolla palaan formula-asiaan, sillä Verstappen ja kumppanit ajavat Hollannin Zandvoortissa ja Indycar-sarja ajaa Portlandin moottoriradalla.

maanantai 12. elokuuta 2024

Olympiayhteenveto

  

Pariisin kesäolympialaiset päättyivät eilen komeisiin päättäjäisiin. Kokonaisuutena kisat tarjosivat upeita hetkiä, tunteiden vuoristorataa ja uusien lajien esiinmarssia. Päällisin asia, mikä itselläni jäi mieleen oli yleisön paluu katsomoihin ankeiden koronavuosien jälkeen. He kannustivat kilpailijoita äänekkäästi kilpailupaikoilla ja ne eivät ammottaneet tyhjyyttään. Tämän koko luokan urheilutapahtuman televisioinnin jako kahdelle kanavalle toimii, etenkin kun Yleisradio keskittyi toisella viikolla tärkeimpään lajiinsa yleisurheiluun. Warner Bros, Discoveryn omistavat TV5- ja Max-suoratoistopalvelu tarjosivat taas kaiken mahdollisen lajifanattikoille. Pariisi saa kiitokset kaupunkinsa hyödyntämisestä kisatapahtumissa. Versaille's ympäristössä ratastattettin ja maanitepyöräilyn sekä maratonin reitit kulkivat maamerkkien ohitse. Beach Volley pelattiin Eiffel-tornin läheisyydessä.

Huippuhetket

Kisojen huippuhetkiä on monta, joten niistä poimitaan tähän muutama. Miesten tenniksen kaksinpelin finaalin voittaneesta Novak Djokovicista tuli lajin historian kolmas miespelaaja, joka on saavuttanut Grand Slam-voittojen lisäksi olympiakullan uransa aikana. Samalla hänestä tuli vanhin olympiavoittaja miesten kaksinpelissä.

Maastopyöräilyssä miesten kisa oli jännittävä, Iso-Britannian Tom Pickfordin pyörästä puhkesi eturengas. Renkaanvaihto varikolla oli nopeampi, kuin Valtteri Bottaksen variikkokäynti formuloissa. Britti aloitti vimmatun takaa-ajon ja ohitti viimeisellä kierroksella isäntämaan suosikin, Victor Koretzkyn. Pronssia sai Alan Hatherly Etelä-Afrikasta. Bottas voisi vaihtaa formulat ensi vuonna maastopyörään. Hänestäkö tuleva olympiakävijä?

Aikansa paras telinevoimistelija, Yhdysvaltain Simone Biles voitti kolme kultaa, mutta jäi permannolla hopealle ja kaatui puomilla ollen tuloksissa viides. Silti hän vankisti asemaansa lajinsa parhaiden joukossa. Monet pitävät häntä parempana, kuin legendaarista Nadia Comanecia.

Yleisurheilussa seiväshyppääjä Armand Duplantis on ottanut sprintterilegenda Usain Boltin paikan lajinsa supertähtenä. Mondo-lempnimeä kantava amerikanruotsalainen paransi jälleen maailmanennätystä yhdellä sentillä lukemiin 625 ja Du gamla du fria soi jälleen palkintoseremonioiden lopuksi.
Show-miehen elkeitä kilpailijoiden esittelyssä tehnyt Noah Lyles voitti sadan metrin olympiakultaa maalikameratarkastelun jälkeen. Jamaikan Kishane Thompsonilla sama loppuaika ja eroksi saatiin viisi tuhannesosasekuntia. 200 metrillä Lyles hyytyi kolmanneksi juostuaan koronan sairastaneena. Tässä tapauksessa olisi pitänyt ajatella ja vetäytyä kilpailusta. Tuon matkan nopein oli Botswanan Letsile Tebogo

Duplantisin lisäksi nähtiin kaksi muutakin maailmanennätystä. Naisten 400 metrin aidoissa Yhdysvaltain Sydney McLaughlin-Levrone (Voi jeesus näitä kaksoisnimiä) juoksi ylivoimaiseen voittoon parantaen omaa ME-aikaansa lukemiin 50.37. Sekaviestissä Yhdysvaltain joukkue juoksi jo alkuerässä maailmanennätyksen,  3.07,41.

Joukkuelajista seurasin eniten koripalloa. Molemmat turnaukset voitti Yhdysvallat, mutta ratkaisupeleissä joutuivat ihan oikeasti antamaan parhaansa. Miesten välierässä Serbia oli lähellä yllätystä, mutta päätösneljänneksen alussa hankitut virheet ja kaksi USA:n kolmosta perätysten ratkaisivat pelin. Finaalissa Ranskan joukkue teki helppoja virheitä ja jenkit osoittivat paremmuutensa nopeissa hyökkäyksissä ja kolmen pisteen heitoissa. Kaukoheittojen mestari, NBA-ennätystä pitävä Stephen Curry ratkaisi kaukoheitoillaan kultaiset mitalit. Vaikka Steph ei ole nopeajalkainen ja pitkä, hänen heittotarkkuutensa on ilmiömäinen vaikeistakin paikoista. Hän osuu melkein puolesta kentästä.

Naistenkin finaalissa Ranska piti USA;ta pihdeissä ja oli viime sekunneilla jopa voittaa pelin. Ikävä kyllä ranskalaisten viimeinen heitto oli kahden pisteen heitto. Kolmosella oltaisiin menty jatkoajalle.
Katukoriksesta muunneltu 3x3 koripallon miesten finaali oli jännitysnäytelmä. Yleisö mylvi isäntämaalle, joka oli lähellä voittaa jo peliajan päättyessä. Kaaren takaa heitetty kahden pisteen heitto osui kuitenkin eturautaan. Jatkoaika pelattiin äkkikuolema-periaattella eli ensimmäinen kaksi pistettä tehnyt voittaa. Kotiyleisön suruksi Hollanti voitti kultaa Dimeo van Der Horstin kahden pisteen heitolla. Naisten puolella Saksa juhli kultaa Espanjan ollen toinen. Yhdysvallat oli kolmas. Kummallista on että maa, missä jokaisesta isosta kaupungista löytyy katukoriskenttä, ei ole vieläkään voittanut tuoreen olympialajin kultamitalia.

Jalkapallosta katsoin vain miesten turnauksen finaalin, kun se sentään näytettiin alusta loppuun Kutosella, YLE näytti televisiossa vain avausjakson, ennen kun hypättiin rakastettuun yleisurheiluun. Espanja voitti kultaa lukemin jatkoajan jälkeen 5-3. Naisten kultaa voitti Yhdysvallat, joka myös voitti koko kisojen mitalitaulukon. Heidän jälkeen neljä parasta olivat Kiina, Japani, Australia ja Ranska.

Entä Suomi?

Suomen kohdalla etenkin herää kysymys, mikä meni pieleen? Vaikka urheilijat tekivät parhaansa kovissa kilpailuissa, ei kotiintulijaisina tullut yhtään mitalia. 
Media on antanut asiasta kovaa kritiikkiä, joista suurin osa koskee Olympiakomitean johtajaa Jan Vapaavuorea ja hänen toimikautensa suuntaa. Hän on halunnut tehdä komiteasta liikunnan hyvinvointia edustavan järjestön, mikä on sisäpiiriläisiä ketuttanut. Helsingin Sanomien Teemu Suvinen kirjoitti asiasta erinomaisen kolumnin, joka kannattaa lukea.

Muihin pohjoismaihin verrattuna Suomella on vähemmän resursseja huippu-urheilun tukemiseen, eikä tämä johdu euroalueen kuulumisesta. Tämän lisäksi kisoihin lähetetään kaikki kynnelle kykenevät ja karsinnoissa onnistuneet. Joukkueesta puolet oli yleisurheilijoita, joista suurin osa epäonnistui. Loukkaantumisten ym. johdosta kaikilla ei ole ollut paras valmistautuminen tai huppukunto on vuoden tärkeimmän kilpailun sijasta osunut kansalliseen kilpailuun, josta palkintona muutama tonni ja ehkä Motonetin lahjakortti. Viimeksi mainittu oli sitten puhdasta höpinää omasta nupista, eikä totuuspohjaa tälle löydy.

Myös joukkuelajit houkuttelevat enemmän nuoria helpomman saavutettavuutensa vuoksi. Nuorten huonokuntoisuus on ihan tutkimusten myötä todettu asia ja kannustaisin itse kaikkia menemään ulos liikkumaan ja potkimaan palloa alituisen videopelaamisen ja somettamisen sijaan.

Ruotsin puolelta voitaisiin ottaa mallia varojen käytössä. Panostetaan niihin lajeihin, missä on mahdollista pärjätä. Tässä tapauksessa se olisi hiihto, jääkiekko, koripallo ja ehkä lentopallo. Jos minulla olisi valtuudet, vähentäisin yleisurheilijoiden määrää ja lisäisin muiden lajien urheilijapaikkoja. Syksyllä minua viisaammat pohtivat kunnolla, mitä muutoksia voidaan tehdä seuraavan olympiadin aikana. Talviolympialaisissa menestysmahdollisuudet ovat suurempia, mutta kesäkisojen tason nousu lajeittain kasvaa ja vaarana voi olla, että neljän vuoden kuluttua Los Angelesin kisoista Suomi voi saada korkeintaan yhden tai ei edes yhtään mitalia.

Kolme urheilijaa saavutti viidennen sijan, joista lähimmäksi mitalia pääsi naisnyrkkeilijä Pihla Kaivo-Oja. Tampereen Voimailuseuran edustaja pääsi omassa painoluokassaan puolivälieriin, mutta hävisi turkkilaiselle vastustajalleen. Silja Kosonen oli naisten moukarissa viides, kuten myös 13-vuotias rullalautailija Heili Sirviö. Sijoitusta enemmän huomiota sai nuori ikä, tosin kakki finaaliin osallistujat olivat teini-ikäisä. Kultamitalisti, Australian Arisa Trew on Heilin paras kaveri ja iältään vuoden vanhempi. Isomman otsikon sai tukirahat, joita urheilija voi saada Suomessa aikaisintaan 16-vuotiaana ja Heili on tähän liian nuori. Hän totesi, että voisi edustaa Australiaa, missä hän on suurimman osan nuoresta elämästään asunut.

Siihen ne ilonpilkahdukset Suomelta jäivät, moni maallikko alkoi netin keskustelupalstoilla ihmettelemään heikkoa suoritusta näin isossa tapahtumassa. Mitalien kokonaismäärä on jo 60-luvuta saakka pudonnut tasaisesti, joten siitä yhdestäkin pitäisi olla iloinen, jos sellainen tulee. Tällä kertaa näin ei käynyt. 

- Tultiiko häviämään vai voittamaan? 
- Tultiin

Ylläoleva viittaus Kummeli Stories-elokuvasta on hyvä summaus Suomen kesäolympiaurakasta. Moni pääsi aistimaan olympiahuumaa ja kilpailemaan maailman parhaita vastaan. Sen sijaan, että muistelisimme Paavo Nurmen ja Lasse Virenin ym. mainetekoja Youtubesta tai lehtien arkistoista, voimme kaikki yhdessä pohtia, mistä saisimme uusia menestyjiä.




maanantai 29. heinäkuuta 2024

Ei paras tapa voittaa


Belgian F1-osakilpailu ajettiin aurinkoisessa säässä, mikä oli täysin päinvastaista edellisen päivän kaatosateeseen verraten. Tallien eriävät varikkotaktiikat toivat kilpailuun jännitystä.

Max Verstappenin lähtöruuturangaistuksen myötä paalulta lähtenyt Ferrarin Charles Leclerc johti ensimmäisten kierrosten ajan. Mercedeksen Lewis Hamilton sai kolmannesta lähtöruudusta erinomaisen lähdön ja ohitti Red Bullin Sergio Perezin nousten Monacolaisen taakse toiseksi. Kolmannella kierroksella Hamilton painoi avattavan takasiiven (Drs) avustuksella Leclercistä ohitse kilpailun kärkeen.

Kun ensimmäiset varikkopysähdykset oli tehty 20. kierrokseen mennessä. Hamilton oli jälleen kärkipaikalla. Monet kuljettajista suosivat kahden pysähdyksen taktiikkaa, mutta George Russell kävi vain kerran renkaidenvaihdossa, sillä se yksinään täyttää pakon käyttää kahta rengasseosta kilpailun aikana. Tämän hän teki jo kilpailun 10. kierroksella.

Viimeisten kierrosten aikana nähtiin Russellilta puolustavan ajotavan parasta näytettä, sillä hän ajoi kärjessä kuluneilla renkailla, kun taas Hamiltonilla ja McLarenin Oscar Piatrilla oli autoissaan tuoreemmat kovemman seoksen kumit. Piastri ajeli kärkikaksikkoa tiukasti kiinni. Hamilton pääsi vajaan puolen sekunnin päähän tallitoveristaan ja heidän annettiin kilpailla toisia vastaan, mutta aikansa paras kuljettaja ei päässyt yrittämään ohitusta radan viidennessä, Les Combes-shikaanissa. 

Russell ajoi voittoon ja sai isoimman pokaalin, mutta ilo oli lyhytaikainen sillä katsastuksessa huomattiin auton olevan 1,5kg kevyempi, kuin säännöt sallivat. Britti hylättiin tuloksista ja Hamilton sai uransa 105. voiton. Toisen sijan sai Piastri ja kolmannen Charles Leclerc. MM-sarjan kärjessä jatkava Verstappen oli lopulta kilpailun neljäs. Hollantilaisen ero Lando Norrisiin on kesätauolle mentäessä 79 pistettä.

Kilpailun ainoa keskeyttäjä oli Sauberin Guanyou Zhou, joka jätti leikin kesken teknisen vian saattelemana viidennellä kierroksen. Tallitoveri Valtteri Bottas oli 15., eikä vieläkään ole tältä kaudelta pisteitä plakkarissa. Ei taida suomalainen enää välittää koko touhusta. Lomalla pääsee vierailemaan kotimaisemiinsa järjestämään oma Duathlon-tapahtumaansa. 

Vaikka medialle Bottas on kertonut halustaan jatkaa uraansa, niin itse olen skeptinen asian suhteen. Tallin menestymättömyyden myötä motivaatio tuntuu kadonnen ja muut asiat tuntuvat kiinnostavan. Mikäli kilvanajo kiinnostaa, niin ajamisen iloa voisi löytää Australian Supercars-vakioautosarjasta, tai sitten hyppää polkupyörän selkään. Se on hyvää liikunnalle ja Vihreiden puoluetoimistossakin hymyillään.

Kesätauon jälkeen F1-sarja jatkuu rajan toisella puolen Hollannin Zandvoortissa. Old School-tyylisen kilparadan katsomot ovat täynnä oranssipaitaisia faneja, mutta Maxin voitto ei ole läpihuutojuttu. Mercedes ja Mclaren tulevat syksyn aikana antamaan kovan vastuksen.

Ehkä itse voisin pitää hiukan lomaa tästä puuhasta. Olympialaisten jälkeen kirjoitan yhteenvedon kisojen mitalirohmuista ja suomalaisten menestymisestä.

maanantai 22. heinäkuuta 2024

Piastrin voitto sai ikävän sivumaun

Viikonloppuna ajetun Unkarin osakilpailun F1 sai lajinsa historiaan uuden voittajan, kun nuori kiharatukkainen Australian Oscar Piastri ajoi ensimmäisenä ruutulipulle. Omasta mielestäni kilpailu oli unettavan tylsä, sillä radalla ei tapahtunut oikeastaan mitään, sitä enemmän kuljettajien radiokeskusteluissa.

Piastri sai tallikaveri Lando Norrisiin verrattuna paremman lähdön ja johti avausmutkan jälkeen suurimman osan kilpailusta. Viimeisten varikkopysähdysten jälkeen Norris siirtyi kilpailun kärkeen ja ei ollut kuulevinaan kisainsinöörinsä kehotusta radiossa päästää nuorempi kuljettaja ohitseen. Hänelle sanottiin, että et voita mestaruutta yksin, vaan tarvitset siihen koko tallin tukea. Myös muita kiertoilmaisuja käytettiin, jotta Lando ymmärtäisi päästää Oscar edelle.

Näin lopulta myös Norris teki kolme kierrosta ennen maalia ja Melbournesta kotoisin oleva toisen kauden kuljettaja ajoi voittoon, tiimiradiosta ei kuulunut voitonkiljahduksia, vaan pahoiteltiin että kilpailusta piti tehdä tallin puolesta hankala. Molemmat kuljettajat olivat asiasta vähäsanaisia Nico Rosbergin haastattelussa.

Kisojen dramaattisin tilanne nähtiin loppuvaiheilla, kun Max Verstappen kiilasi sisäkautta ensimmäisessä kaarteessa Lewis Hamiltonin Mercedestä päin ja autojen renkaat osuivat toisiinsa. Hamilton pääsi jatkamaan kilpailua kolmantena, jonka hän piti maaliin asti. Verstappen putosi viidenneksi ja kiroili radioon. Hollantilainen teki sitä lähes koko kilpailun ajan valittaen huonosta autosta taktiikkaan sekä muistakin kuljettajista. Sensuurinappi oli ahkerassa käytössä Lontoossa, josta kansainvälinen kuvayhteys ajetaan vastaanottimiin radalla kuvatusta materiaalista.

Verstappen oli kuulemman mukaan pelannut simulaattorilla vielä puoli neljän aikaan yöllä ja Sky Sprtstin selostaja David Croft sanoi tämän olevan syynä heikkoihin uniin, jotka sitten näkyivät kilpailussa. Red Bull on väittänyt tämän selityksen olevan roskapuhetta.

Vaikka Red Bull on menettänyt alkukauden kalustoetunsa, Max johtaa edelleen kuljettajien MM-sarjaa ja itävaltalaistalli valmistajien sarjaa. Ennen kesälomaa ajetaan vielä Belgiassa.

Herta voitti Toronton romurallin

Indycar-sarja puolestaan vetäytyi omalle lomalleen Toronton katuratakilpailun myötä. Tässä kilpailussa nähtiin viihdyttävän kilvanajon lisäksi kolareita. Ensimmäisen viiden kierroksen aikana nähtiin kahdesti keltaiset. Ensin Christian Rasmussen ajoi autonsa rengasvalliin. Toisena osapuolena ollut Santino Ferrucci sai autonsa varikolle etusiiven vaihtoa varten. Tämän jälkeen Agustin Canapinon ohitus Scott Dixonista meni mönkään.

Ennen ensimmäisiä pysähdyksiä paalulta lähtenyt Colton Herta johti ja hän myös oli kärjessä, kun kilpailu oli puolivälissä. Toinen pysähdysruletti alkoi 54. kierroksella, jonka aikana Penske-tallin Josef Newgardenin pysähdys meni plörinäksi, kun vasenta takarengasta ei heti kiinni autoon.
Kierroksella 68 Caymansaarten Kyffin Simpson ajoi sinikeltaisen autonsa seinään ja kolme kierrosta myöhemmin suoritetussa uusintalähdössä Herta sai paremman lähdön, kuin toisena ajanut Kyle Kirkwood, joka puolestaan painoi kaasua karatakseen Dixonilta.
13 kierrosta ennen maalia radan avausmutkassa tapahtui usean kolari, jossa Ferrucci auto kimpsi ylösalaisin osuttuaan Pato O¨Wardin McLarenin keulaan. Onneksi kaikki olivat kunnossa. Tämän myötä kilpailu poikki punaisella lipulla ja siivoustalkoot käyntiin.

20 minuutin tauon jälkeen kilpailua jatkettiin ja kahdeksan kierrosta ennen maalia nähtiin vielä yhdet keltaiset, kun Penske-kaksikko Scott McLaughlin ja Newgarden osuivat toisiinsa radan viidennessä mutkassa. Kärjen osalta ei muutoksia tullut ja Herta sai juhlia kahden vuoden tauon jälkeen voittoa Kirkwoodin tullessa toiseksi ja Dixonin kolmanneksi. Neljänneksi tullut Alex Palou jatkaa tasaisen ja virheitä välttelevän ajonsa myötä sarjakärjessä. Ero Will Poweriin on 49 pistettä. Seuraava kilpailu ajetaan elokuun puolivälissä Gatewayn ovaaliradalla.

Niille, joille Amerikan autokisat ovat vieraita, voin kertoa liputuskäytännöissä olevan hieman eroja vanhaan mantereeseen verrattuna. Euroopassa sininen lippu tarkoittaa, että kierroksella jääneen on päästettävä nopeampi ohitse, kuten sielläkin päin. Siellä keltaiset tuovat turva-auton radalle, kuin myös Euroopassa, mutta täällä sitä voidaan heiluttaa onnettomuuspaikassa. Kahden keltaisen näyttäminen eli tuplakeltaiset tarkoittaa, että kilpailijoiden pitää valmistautua pysähtymään. Tämän lisäksi turva-autoa ei kutsuta radalle välittömästi, vaan tarpeen mukaan voidaan käyttää virtuaalista turva-autoa (VSC), jolloin autot hidastavat tietylle nopeudelle pitäen välimatkan muihin ennallaan. Jenkeissä viimeksi mainittua ei käytetä.

Valkoinen lippu heiluu jenkeissä viimeisen kierroksen merkiksi, Euroopassa heilutetaan hitaan ajoneuvon vuoksi. Molemmissa punainen lippu keskeyttää ajot. Jenkeissä on yleisön vuoksi tärkeää, että kilpailu ajetaan täysimittaisena loppuun. Tämän vuoksi näkee harvoin tilanteita, että kilpailu lopetetaan ennen kierrosmäärän täyttymistä. Ruutulipun merkityksen tietää kaikki, kilpailu päättyy. Linkissä lisää tietoa.

Näihin sanoihin ja tunnelmiin.

maanantai 15. heinäkuuta 2024

Indycar-raportti - Iowa

Iowan ovaalirata, joka sijaitsee noin 50 kilometriä samannimisen osavaltion pääkaupungista Des Moinesista, ajettiin viikonloppuna kaksi Indyca-sarjan kilpailua.

Lauantain kilpailu sisälsi kolareita ja kaksikamppailuja, mutta paikallisten mielestä se oli tapahtumaköyhä. Keltaiset tuotiin esille niinkin kummallisessa tilanteessa, kuin Colton Hertan puolipyörähdyksen vuoksi. Penske-tallin Scott McLaughlin ajoi ensimmäisen kerran voittoon ovaaliradalla. Sarjakärki Alex Palou ajoi reunavalliin, mutta sijoitus 20:n parhaan ulkopuolella tiesi piste-eron kaventumista muihin nähden.

Sunnuntain kilpailuun Uusi-Seelantilainen lähti paalupaikalta ja johti ensimmäiset vajaa sata kierrosta. Ovaaliradoilla, kun kierrokset tuppaa menemään nopeasti ja pienillä ympyräradoilla ajo tuntuu katsojien silmissä lässähtävän jonoajeluksi. 

McLaughlin teki kärkikuskeista ensimmäisen pysähdyksensä 98. kierroksella ja kaksi kierrosta myöhemmin oli mestaruuskandidaatti Alex Paloun vuoro. Samaan aikaan Argentiinan Agustin Canapino pyörähti ja turva-auto tuli radalle. Kärkeen siirtyi Penske-kuljettaja Will Power, joka kuitenkin joutui omaa varikkokäyntiään odottamaan, kunnes kilpailijat olivat turva-auton takana.

Palou johti joukkoa uusintalähtöön 113. kierroksella. Tämän jälkeen kilpailuun tuli suvantovaihe, jolloin ei merkittäviä tapahtumia nähty. 200. kierroksen tietämillä kärkijoukko teki viimeiset pysähdyksensä ja varikkoruljanssin myötä Power otti kärkipaikan takaisin itselleen 208. kierroksella. Loppukierroksilla ei sijoitusten vaihtelua kärjen osalta nähty, joten australialainen ajoi uransa 43. voittoon. Palou sai helpotusta heikon lauantai-kilpailun jälkeen ollen toinen ja Scott McLaughlin oli kolmas. 

Viimeisellä kierroksella nähtiin neljän auton kolari, jossa Sting Ray Robb meni autonsa kanssa ilmaan ja ylösalaisin. Lääkintäryhmä oli haukkana paikalla ja onneksi kaikkia ovat kunnossa. Robb kävi sairaalassa tarkistuksessa. 

Kauden kuudesta jäljellä olevasta kilpailusta on kolme mutkarataa ja saman verran ovaaleja (Milwaukeessa kaksi lähtöä kisaviikonloppuna). Kaksinkertainen mestari Power on vain 35 pisteen päässä Palousta ja hänen aika-ajomenestyksensä voi tuoda hänelle kolmannen mestaruuden. Paalupaikasta saa lisäpisteen ja australialainen on nopea aika-ajoissa. Hän on myös kokemuksensa myötä kartuttanut voittosaldoaan myös ovaaleilla ja tämän voi katsoa eduksi hallitsevaa mestaria Palouta vastaan.

Muistakaa, että nämä kisaraportit on tehty alaa seuraavien uutissivustojen ja Indycarin Youtube-koosteen perusteella ja koosteet antavat editoinnin myötä erilaisemman kuvan tapahtumista, kuin jos olisi katsonut ne suorana tai uusintoina.

Ensi sunnuntaina ajetaan Toronton katuradalla.

Pistetaulukon top-5. 12/18 kilpailua

  1. Alex Palou 379
  2. Will Power 344
  3. Pato O'Ward 327
  4. Scott Dixon 222
  5. Scott McLaughlin 324

Eläköön Espanjan jalkapallo


Viva Espana, tämän niminen oli 60-luvun hitteihin kuulunut sävellys, joka myös käännettiin suomen kielelle. Tämä kirjoitus ei kutenkaan kerro Espanjan kulttuurista tai matkailusta, eikä edes siitä, miksi suomalaiset haaveilevat siellä käymistä. Tämä on tositapahtumiin pohjautuva kertomus Espanjan jalkapallomaajoukkueen menestyksestä juuri päättyneissä EM-kisoissa sekä yhteenveto kisoista ylipäätään.

Kertausta

Puolivälieräotteluista kolme meni jatkoajalle tai rangaistuspotkukilpailuun ja Espanja pudotti oman vastustajansa Saksan Marc Cucurellan puskumaalilla jatkoajan viimeisellä minuutilla. Chelsea seuratasolla edustava puolustaja oli aiemmin kyseenalaisessa roolissa puolustaessaan joukkueensa maalia, sillä saksalaispelaaja Jamal Musialan laukaus osui häntä käteen. Tilanteesta olisi pitänyt antaa rangaistuspotku, mutta ottelun englantilaiserotuomari ei tätä viheltänyt, eikä edes videotuomari (VAR) tarkistanut tapausta. Tämä sai fanien vihat päälle, mutta selitys asialle oli, että käsi ei ollut luonnottomassa asennossa (Käsi levitettynä vartaloon nähden), että aihetta rangaistuspotkuun olisi ollut.
Sveitsi pisti Englannin tiukoille siirtyen ottelussa ensimmäisenä johtoon, mutta Bukayo Sakan tasoituksen ansiosta mentiin jatkoille ja lopulta rangaistuspotkukilpailuun, jonka Englanti voitti. Samoin kävi Portugalin ja Ranskan kohtaamisessa, kun 120. minuutin jälkeen tulostaululla oli 0-0 lukemat. Ranska vei 11-metriset.
Hollannin ja Turkin välinen kamppailu ratkesi 90. minuutin aikana ja oranssipaidat selvisivät turkkilaisten yrityksistä huolimatta. Toisen jakson puolivälissä Turkki vielä johti, mutta parikymmentä minuuttia myöhemmin Hollanti oli tehnyt kaksi byyriä.

Molemmat välierät päättyivät maalein 2-1. Ranska ei saanut Kolo Mouani aikaisen maalin lisäksi muuta aikaan ja teinitähti Lamine Yamal teki turnauksen komeimpiin kuuluvan 
kierteisen tasoitusmaalin. Nyt kaikki tuntevat nuorukaisen nimeltä. Red Bull Leipzigia edustava Dani Olmo teki ottelun voittomaalin. 
Hollanti siirtyi omassa välierässään johtoon Xavi Simonsin hienolla maalilla jo seitsemännellä peliminuutilla, mutta jälleen kaikkien suomalaisten lempijoukkue Englanti tuli takaa ohitse. Harry Kane tasoitti rangaistuspotkusta 11. minuuttia Simonsin maalista ja vaihtomies Ollie Watkins teki voittomaalin lisäajan alussa.

Finaali

Loppuottelun avausjaksolla pelattiin tarkkaavaista peliä, vaikka Espanjalla oli paremmat paikat. Englanti ei saanut vaarallisia laukauksia kohti Unai Simonin vartioimaa maalia ja useampi hyökkäys päättyi Harry Kanen yrityksiin. Liiallinen luotto häneen vähensi huomattavasti muiden hyökkääjien ratkaisukykyä.
Toisen jakson alussa Espanja hyökkäsi nopeilla syötöillä kohti Englannin maalia ja Lamine Yamal löysi syötöllään Nico Williamsin, joka osumallaan sai espanjalaisfanit riemuun. Englannin valmentaja Gareth Southgate reagoi tähän ottaen tunnin kohdalla kentältä pois flopanneen Kanen ja tuomalla tilalle välierän sankarin Watkinsin. Kun parikymmentäminuuttia oli aikaa jäljellä, Kobi Mainoon korvasi Cole Palmer, joka tasoitti tarkalla kaukolaukauksellaan kuusi minuuttia myöhemmin.
Ottelun ratkaisu nähtiin 86. minuutilla, kun vaihdosta kentälle tullut Mikel Oyarzabal saa Nico Williamisilta tarkasti ajoitetun syötön ja laukoo pallon Jordan Pickfordin selän taakse. Mikäli syöttö olisi tullut hiukan myöhässä, niin Oyarzabal olisi ollut paitsiossa.
Enempää maaleja ei nähty, mutta Dani Olmo pelasti maaliviivalta Englannin mahdollisen tasoitusmaalin. Hetkeä aiemmin Simon oli torjunut valkopaitojen yrityksen. 

Espanjalle neljäs Euroopan mestaruus, jolla se nousi tilaston kärkeen. Monien mielestä joukkueen peli muistutti lyhytsyöttöistä pelaamista 15 vuoden takaa, jolla Espanja voitti EM-kullan 2008 sekä -12 että ainoan maailmanmestaruutensa tähän mennessä. Valmentaja oli luottanut nuoriin, joita oli valmentanut nuorten maajoukkueissa eikä ryhmä koostunut vain suurimpien joukkueiden Real Madridin ja FC Barcelonan pelaajista. Mukana oli pelaajia pienistäkin espanjalaiseuroista, sekä muista Euroopan suurseuroista.

Mitä jäi käteen

Päättyneistä kisoista jäi mieleen uuden sukupolven esiinmarssi. Moni nuori pelaaja teki itsensä tutuksi faneille ja lajia vähemmän seuraaville. Yamalista, Simonsista, Oyarzabalista, Watkinsista ja kumppaneista kuullaan tulevina vuosina. Kaukolaukauksia nähtiin paljon, mutta ei yhtään suoraa vapaapotkumaalia, mikä itselleni oli hämmentävää. Eikö vain uskalleta laukoa maalia kohti, vaan tyydytään muuttamaan maukas erikoistilannemaali keskityspalloksi?

Viihdyttäviä pelejä nähtiin ja paljon maaleja. Muutama tylsähkö peli mahtui mukaan, etenkin alkulohkon Espanja-Kroatia oli edellä mainitun joukkueen näytöstä. Pudotuspelikaaviokin meni joidenkin mielestä epäreiluun muotoon, sillä esimerkiksi Englanti sai pari helppoa vastustajaa ennen välierää ja Saksa joutui kovaan testiin molemmissa jatko-otteluissaan. Jälkikäteen ajattelen, että mitä jos Cucurellan käsivirheestä olisi annettu rangaistuspotku?

Tunnelmaa riitti katsomoissa ja fanialueille, mikä palautti taas hyvät ajat mieleen edellisten korona-ajan kisojen jälkeen. Myös ratkaisu pelata vain yhdessä maassa on paljon parempi, kuin maanosan kattavat karkelot, kuten kolme vuotta sitten. Jos on pakko jakaa kisat usean maan kesken, niin tehdään se matkustusväsymyksen vähentämiseksi naapurimaiden kesken. Neljän vuoden päästä pelataan Britteinsaarilla, kun Englannin lisäksi myös Skotlanti, Irlanti ja Wales isännöivät turnausta. Suurin osa otteluista pelataan Englannin puolella.
Sitä ennen on kuitenkin Amerikassa pelattavat 48 maan MM-kisat 2026, jonne Suomi voi päästä, mikäli karsinnat onnistuvat. Syksyllä alkava Nations League eli Kansojen liiga antaa siihen oljenkorren, sillä menestyminen tässä antaa helpomman karsintalohkon ensi vuodelle.

Tämä tältä erää.